Sockerkaksbotten

En enkel, neutral tårtbotten som passar i de flesta tårtor. Kan föras i vanlig kakform (ca 2 L) eller i dubbel sats i långpanna, se nedan.
3 ägg
3 dl socker
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen. Grädda genast i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

Stor tårtbotten:
Gör en dubbel sats enligt receptet ovan. Grädda i en mellanstor långpanna (ca 25*35 cm) i 175 grader i ca 35 minuter.

Tårtbottnarna går utmärkt att frysa, men bör delas innan infrysningen i två eller tre bottnar. Lägg gärna bakplåtspapper mellan bottnarna vid infrysningen så går det lättare att dela dem senare.

Recept från "Vår kokbok".

Choklad och marshmallowsmuffins



Muffins som påminner lite om kladdkaka, men med chokladbitar och marshmallows i, supermumsiga! Nackdelen är att de blir lite nedsjunkna i mitten, men det kan man ha överseende med när man smakat dem. :D

15 st normalstora muffins

100 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
50 g mörk choklad, hackad
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ca 50 minimarshmallows eller 6 st vanliga klippta i 8 bitar vardera

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Häll socker och ägg i en skål och vispa det pösigt. Tillsätt övriga ingredienser och vispa tills allt är väl blandat. Häll upp i muffinsformar, ställ dem i en muffinsplåt och grädda i ca 20 minuter.

Recept från dagensmuffin.se

Smörgåstårta med tonfisk


Ca 4 skivor polarkaka

Fyllning:
1 burk crème fraiche
1 purjolök
2 burkar tonfisk
6 msk majonäs
dill, peppar, salt

Garnering:
Majonäs
Räkor
Ägg
Tomat
Gurka
Sallad
Svart kaviar

Blanda alla ingredienser till fyllningen. Lägg en hönökaka eller ett polarbröd på ett fat (två intill varandra om du vill ha en rund tårta). Bred på fyllningen och varva bröd och fyllning till önskad höjd. Bred ett lager majonäs på den översta brödskivan så hjälper det till att hålla kvar garneringen. Dekorera tårtan efter eget tycke och smak.

Sambotårta



En supergod och jättelätt smörgåstårta som jag gjorde till mig och sambon förra året för att fira att han flyttade in till mig "på riktigt" (vi hade redan mer eller mindre bott ihop sen i februari, men det var först i maj han skrev in sig hos mig). Tårtan blev en klar favorit och jag gjorde den även till min 20-årsfest förra sommaren, men då åtta gånger så mycket som på bilden! :D

Receptet hittar du här.

Chokladkaka med chilitryffel



200 g mörk choklad
3/4 dl starkt kaffe
3 msk whiskey
100 g smör
1 dl socker
3 äggulor
1 dl vetemjöl
3 äggvitor

Chilitryffel:
1 dl vispgrädde
2 msk smör
1 1/2-2 tsk finhackad röd chili
3/4 dl mörkt muscovadoråsocker
175 g mörk choklad med minst 55 % kakao

Gärna en hel chilifrukt till dekoration

Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i små bitar och smält dem i vattenbad tillsammans med kaffe och whiskey. Låt det svalna lite. Rör smör och socker ljust och poröst. Tillsätt äggulorna en och en under fortsatt omrörning. Rör ner den avsvalnade chokladen och rör om så att allt blandas väl. Rör ner mjölet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i chokladsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter, låt kallna.

Häll grädde, smör, finhackad chili och muscovadoråsocker i en kastrull. Låt det koka upp. Bryt chokladen i mindre bitar och rör ner den i kastrullen. Rör tills tryffeln är slät bortsett från chilibitarna. Låt svalna och bred sedan över kakan. Dekorera gärna med en chilifrukt.

Cupcakesfika





Sambons mormor och morfar kom från huvudstaden för att hälsa på en sväng, och så klart måste det ju bakas och fikas! :D Sambons mormor uppskattade cupcaksen så mycket att ingen fick smaka innan de var förevigade på bild!

Jag hade gjort en variant på cupcakes med baileys och dumle, men använde jordgubbslikör istället för baileys och hoppade över dumlekolan då det blev sött nog ändå. Likören räckte inte till frostingen, så den fick bli neutral med bara philadelphiaost och florsocker (kan rekommenderas!). Som dekoration använde jag jordgubbskulor (strössel) och marsipanblommor som jag färgat med röd karamellfärg.

Cupcakes med Baileys och Dumle



Amerikansk storlek 12 st (jag har även gjort dem i vanlig storlek och det blev lika bra)

3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
4-5 msk Baileys
1 påse Dumle

Frosting: (blir mycket)
200 g Philadelphiaost
ca 5 dl florsocker
1-2 msk Baileys

Dekoration:
Chrunchy strössel ´
Ev. färska bär eller figurer i marsipan eller sockerpasta


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och häll i mjölken i det varma smöret. Häll detta över äggen och sockret. Blanda i mjöl, bakpulver och salt. Blanda lätt. Rör i likören. Häll smeten i muffinsformar och lägg en dumlekola i varje. Grädda i ca 20 minuter, använd gärna en muffinsplåt då de gräddas så får muffinsen högre och finare form. Låt svalna unde bakduk.

Blanda philadelphiaost och Baileys. Tillsätt florsocker, lite i taget, tills frostingen är lagom söt och har en krämig konsistens, som mjukt smör. Bre frostingen på muffinsen strax före serveringen och dekorera med strössel och ev annan dekor.

Recept från dagensmuffin.se

Lakritskräm

2 påsar kick-kolor (tidigare käck)
4 dl vispgrädde
3 gelatinblad

Hacka kolorna och smält dem i en kastrull tillsammans med grädden. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Låt grädden koka upp och ta sen av kastrullen från plattan. Vispa ner gelatinet. Låt det få ett snabbt uppkok. Låt svalna och ställ kallt tills det stelnar.

Tips: passar bra ihop med limemousse.

Limemousse

4 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
rivet skal av 2 st lime
1 dl saft av 4-5 limefrukter
5 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden lätt. Vispa crème fraiche, matlagningsyoghurt och socker på låg hastighet med elvisp tills allt socker löst sig. Ta upp och smölt gelatinbladen tillsammans med limesaften i ett vattenbad. Rör snabbt ner blandningen i yoghurtblandningen och vänd sedan ner grädden. Ställ i kylskåp och låt svalna i minst en timme innan användning.

Tips: passar bra ihop med lakritskräm.

Godisfluff

En fyllning som kan göras på mängder av olika sorters mjukt godis och därmed i mängder av olika smaker. Kräver dock lite planering då blandningen måste vara helt kall när man ska vispa den.
Fluffen blir lite krämigare om man gör den på skumgodis än om man gör den på t ex dumlekolor.

80-100 g godis, jag har provat med skumbananer och med dumle
3 dl vispgrädde

Smält godiset i grädden på lå värme, rör om då och då så att det blir en jämn och klumpfri blandning. OBS! Låt inte blandningen koka upp, då stelnar den. Låt blandningen svalna och ställ den sedan i kylen i minst fyra timmar, gärna över natten. Vispa till en jämn fluff.

Tips: Ev. överbliven fluff kan frysas in och ätas som glass.

Chokladgrädde ("Ganache")

En av de vanligaste fyllningarna jag gör. Enkel att göra, lätt att kombinera med andra fyllningar och choklad går ju hem hos de flesta.
Chokladgrädden bör göras strax innan tårtan ska fyllas då den riskerar att bli "stabbig" och svår att få jämn om den görs i förväg.

100 g valfri choklad, mjölk-, mörk eller vit
2 dl vispgrädde (något mindre om du använder vit choklad)

Vispa grädden tills den precis börjar tjockna. Smält chokladen i vattenbad på spisen eller i micron. Om du smälter chokladen i micron så sänk effekten något och värm ca 15 sekunder i taget och rör emellan. Chokladen får inte koka. Låt chokladen svalna något och vispa sedan ner den i grädden. Fortsätt vispa till lagom konsistens.


Marsipanen "svettas"

För att undvika att marsipanen "svettas" då du gör en tårta med gräddig fyllning kan du pensla undersidan av marsipanen (alltså den sidan som kommer att vara emot tårtan) med flytande margarin eller en neutral olja så som matolja. Fettet blir som en skyddande barriär och tårtan håller sig fin längre.

Undvik även att något har kontakt med tårtan vid förvaring, t ex ett tårtfatslock eller plastfolie, då detta skyndar på "svettningen". Se till att det finns luft mellan tårtan och det som ska skydda den.

Solskenskaka



En saftig och supermumsig kaka som jag inte hittat någon som inte tycker om! Alla som bjudits på denna har svårt att sluta äta av den...

2 ägg + 1 äggvita (spara äggulan)
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Glasyr:
50 g smör
2 msk vaniljsocker
1/2 dl florsocker
1 äggula (den som blev över från kakan)

Riven kokos till dekoration.

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform med riven kokos. Vispa ägg och socker pösigt. tillsätt mjöl och bakpulver och blanda väl. Tillsätt det heta vattnet under omrörning och blanda snabbt ihop smeten. Häll smeten i formen och grädda i 30 minuter. Låt kakan svalna något.

Glasyr:
Smält smöret och rör de övriga ingredienserna. Häll glasyren över kakan och strö sedan riven kokos över. Njut!

Schackrutor

Ca 50 st

4 1/2-5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör

Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Hacka/knåda samman mjöl, socker och smör. Dela degen mitt itu. Blanda den ena delen med vaniljsocker och den andra med kakao. gulla ut degen i fyra jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk, och lägg de andra två längderna tvärt om ovanpå. Tryck försiktigt ihop längderna lätt och lägg dem kallt en stund.
Sätt ugnen på 200 grader. Skär 3-4 mm tjocka skivor av kakdegen. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Kakorna går utmärkt att frysa, och behöver inte tina innan man äter med, de är goda även kalla!

Recept från "Sju sorters kakor"


Körkortskakor



Sambon hade uppkörning för lastbil med släp (betäckningen CE på körkortet), så då bakade jag dessa som ett sätt att gratta honom. Bakade dem några dagar i förväg - fördelen med småkakor - så sen fick jag gömma dem långt in i skafferiet så att han inte skulle hitta dem om det inte gick bra, men det gjorde det och kakorna var omtyckta! :D

Jag har bakat dem utifrån receptet på traditionella schackrutor, men istället för att skära smeten så kavlade jag ut den och använde en pepparkaksform. Degen var dock egentligen lite för skör för detta, därför blev det bara två lastbilar och resten vanliga kakor.

Bakade: 2009-06-11

Födelsedagstårtor med midsommarstång



Tårtor till en jobbarkompis vars dotter fyllde år igår. Det skulle vara två vanliga princesstårtor med rosa marsipan och midsommarstången som hon sett på min förra midsommartårta, samt födelsedagsbarnets namn och ålder. Ganska enkla tårtor, men nervöst ändå eftersom det är första gången de inte är till familjen eller en nära vän.

Tårtor:

•    Sockerkaksbotten

•    Jordgubbssylt

•    Vaniljvisp

•    Vispgrädde

•    Rosa marsipan


Dekorationer:

•    Dekorationsgelé grön, gul och blå

•    Dekorationsblommor (strössel)

Bakad: 2009-06-18


Herrmiddagstårta



Efterrättstårta till pappas herrmiddag. Han ville att tårtan skulle ha en mindre söt fyllning, så jag använde vit choklad och en färdig mousse med läskande och sommarfräsch smak. Jag gör hellst allting själv från grunden när jag bakar, men den här gången var det skönt att ha en "fusk"-fyllning eftersom jag dels skulle göra den mest avancerade dekoren hittills och dels så skulle jag jobba kväll = lite snålt om tid.

Tårtan:
•    Sockerkaksbotten i långpanna
•    Vit chokladgrädde
•    Mango- och passionsmousse (köpt)
•    Sockerpasta

Dekorationer:
•    Sockerpasta färgad med blå karamellfärg
•    Sockerpasta och mandelmassa färgad med svart karamellfärg

Bakad: 2009-06-13

Provbakelser



Provbakelser till pappa så att han skulle kunna smaka på en fyllning som jag ville ha i en annan tårta som jag ska göra åt honom. Han kunde dock inte smaka, eftersom bakelserna omkom i en cykelolycka på vägen hem till mamma och pappa...

Bakelser:

•      Botten av neutrala muffins

•      Vit chokladgrädde

•      Mango och passionsmousse (köpt)


Dekorationer:

•      Mandelmassa färgad med grön karamellfärg

•      Sockerpärlor (strössel)

Bakade: 2009-05-30


Morsdagstårta



Jag jobbade på mors dag, och skänkte då en tanke till alla kvinnliga jobbarkompisar som har barn hemma och ändå var på jobbet. Lite uppmuntran till oss!

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten i långpanna
•  Hallongrädde
•  Dumlefluff

Dekorationer:
•  Mandelmassa färgad med röd och blå karamellfärg
•  Sockerpärlor (strössel)
•  Mörk choklad


Bakad: 2009-05-31

Påskbakelser



Påskbakelser till sambons pappa och hans fru. De skulle egentligen varit täckta precis som kycklingbakelserna, men dels så ville jag prova något nytt och dels så räckte inte marsipanen. Den lilla kycklingen i mitten hör till de få marsipankycklingar som överlever påsken, den blev så omtyckt att den fick bo på ett fat i fönstret, och jag har inte hört att någon ätit upp eller flyttat den än!


Bakelser:

•    Sockerkaksbotten

•    Vit chokladgrädde

•    Chokladgrädde med mörk choklad ca 55%


Dekorationer:

•    Mandelmassa färgad med gul karamellfärg

•    Sockerpärlor

•    Kolarem (näbb)

•    Svart karamellfärg (pupiller)

Bakade: 2009-04-13


Kycklingbakelser



Bakelser som fick följa med både till sambons mormor, morfar och mamma och till min farfar och hans gumma.

Till sambons mormor, morfar och mamma:

•    Sockerkaksbotten

•    Skumbananfluff

•    Chokladgrädde med mjölkchoklad

•    Mandelmassa färgad med gul karamellfärg


Till farfar och hans gumma:
•    Sockerkaksbotten

•    Vaniljvisp

•    Blåbär

•    Mandelmassa färgad med gul karamellfärg


Dekorationer (båda fyllningarna):

•    Mandelmassa färgad med gul och röd karamellfärg

•    Silverkulor (strössel)

Bakade: 2009-04-10


Påskäggstårta



Tårta till morbror och hans tjej som skulle ha påskmiddag, fylld med godisfluff eftersom godis hör påsken till! Tårtan skulle räcka till ungefär 15 personer, men tyvärr låg hälften av dem hemma i magsjuka. Mycket tårta till dem som var fär med andra ord! (Och mycket över som värdparet fick mumsa på i efterhand...)

Tårtan:

•    Sockerkaksbotten i långpanna

•    Skumbananfluff

•    Chokladgrädde med mjölkchoklad

•    Grön marsipan


Dekorationer:

•    Mandelmassa färgad med gul karamellfärg

•    Florsockerkristyr färgad med gul karamellfärg

Bakad: 2009-04-10


Till mamma och pappa



Välkommen-hemtårta till mamma och pappa när de hade varit på semester i thailand.

Tårtan:

•    Tårtbotten "Lika delar"

•    Körsbärsmarmelad

•    Chokladgrädde med mjölkchoklad


Dekorationer:

•    Spritsad blockchoklad

•    Sockerpärlor (strössel)

Bakad: 2009-04-01


Chocolate chip cookies



Mina absoluta favoritkakor! Lite kladdiga att göra, men väl värda besväret.

20 stora eller 40 små
225 g smör
2 1/2 dl farinsocker
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl hackad choklad (jag blandar gärna vit, mörk och mjölkchoklad, hackad i lite större bitar)

Värm ugnen till 175 grader. Smöra en plåt eller täck den med bakplåtspapper. Arbeta samman smör, farin- och strösocker. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa tills allt är vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ihop med smörblandningen samt chokladen. Rulla ut degen till avlånga rullar och skär skivor av degen, ca 1/2 cm tjocka. Grädda i 8-10 minuter.

Recept från guldkorn.com

SAAB-tårta



En födelsedagstårta till en nära vän som älskar SAAB. Han ville inte ha presenter, men jag fick lov att baka något till firandet. Oväntad och mycket uppskattad tårta!
(Jag motiverar/skyller sprickan i marsipanen på att det inte gick så bra för SAAB just då...)



Tårtan:

•    Sockerkaksbotten

•    Lakritskräm

•    Limemousse

•    Mandelmassa färgad med blå karamellfärg


Dekorationer:

•    Ofärgad mandelmassa

•    Dekorationsgelé röd och gul

Bakad: 2009-03-08


Midsommartårta 2008



En spontanbakad tårta till mig och sambon, men grannarna fick också komma in och smaka. En mysig fika på balkongen! :)


Tårtan:
•       Färdig sockerkaksbotten

•       Mosad banan

•       Hallonsylt

•       Vaniljvisp

•       Färdigkavlad marsipan


Dekorationer:

•       Dekorationsgelé grön, röd, gul och blå

Bakad 2008-06-20


RSS 2.0