Pensionstårta till en kollega

                    

M på jobbet pensionerades idag och hon hade bett mig baka en tårta till jobbet. Hon ville ha hallon/dumle-tårta med blommor på, men i övrigt fick jag fria händer förutom att hon inte ville ha den täckt. Jag blev jätteglad eftersom jag kunde överaska henne lite med ett ljus som är format som en vinflaska - och jag vet att hon gillar vin. Blommorna fick gå i höstfärger, eftersom nu är det inte längre någon tvekan om att sommaren r över för den här gången!

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten i långpanna
•  Hallongrädde
•  Dumlefluff

Dekorationer:
•  Mandelmassa färgad med röd, grön och orange pastafärg
•  Sockerpärlor (strössel)
•  Vinflaskeljus


                   

Frosting till muffins/cupcakes

Det här är en lätt och god glasyr till muffins och cupcakes. Den blir glansig och fin, och går bra att både spritsa och bre på muffinsen beroende på var man föredrar eller hur mycket tid och tålamod man har. Den går även att variera i en oändlighet eftersom man kan smaksätta den med vad helst man själv önskar!

Philadelfiaost naturell
Florsocker

Förslag på smaksättningar som jag provat (mängd efter eget tycke och smak):
•   Vaniljsocker
•   Kakao
•   Likör, t ex Baileys, Dooleys, Xanté

Rör philadelphiaosten krämig och tillsätt florsocker tills konsistensen är som mjukt smör ungefär så att den går att forma lite lätt. Tillsätt valfri smak. (Beroende på vad du avänder för smaksättning så kan du ev behöva tillsätta mer florsocker) Dekorera dina muffins/cupcakes.


Inflyttningstårta


             

Äntligen var det dax för tårta igen! Den här gången är vi bjudna till sambons mormor och morfar som nu tycker sig ha kommit i ordning så pass i sin lägenhet så att de vill bjuda in oss på en inflyttningsmiddag. Självklart erbjöd jag mig att ta med en tårta till efterrätt, både för att underlätta för värdinnan och för att jag ska få baka.

Tårtan:
•    Tigerkaka bakad i rutig form
•    En blandning av frosting och chokladgrädde med mjölkchoklad. Det blev lite som mousse i konsistensen, men man kan nog hoppa över florsockret till frostingen eftersom det blev lite väl sött

Dekorationer:
•    Marsipan färgad med röd, gul och grön pastafärg
•    Mörk choklad


Ny design




Mysfika med sambon, beckfilm, kärlekste och havrekakor - och ny design på bloggen! Vad tycks om denna? Sambon tyckte att recepten blev lättare att läsa, men är även tacksam för andra åsikter. :D 


Irish coffee-rulle

                           


En kaffedrink i rulltårteformat. Blev så nyfiken när jag hittade det här receptet utskrivet av en kollega på jobbet så att jag var tvungen att surfa in och skriva ut en egen kopia. Passade väldigt bra eftersom en kompis med en viss förkärlek till whisky fyllde år bara några dagar senare. Jag måste säga att rullen hade en överraskande god och stark kaffesmak, så den smakade mycket bättre än jag vågat hoppas på! Den blir heller inte blöt och slemmig som man först kan tro eftersom man ska droppa whiskyn över bottnen, så det blev många plus i kanten! Det något märkliga valet av uppläggningsfat beror på att vi skulle ta med den nygjorda rulltårtan på bussen till födelsedagsfirandet, så de skyddande kanterna på en ugnsform lockade mer än uppläggningen i sig den här gången.

3 ägg
1,5 dl socker
2 msk kakao
0,75 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl vispgrädde
4 msk florsocker
1 msk snabbkaffepulver
1,5 msk irländsk whisky

Dekoration:
1 msk florsocker
0,5 tsk kakao

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner och blanda det med äggvispet. Lägg ett bakplåtspapperi en långpanna. Bred ut smeten jämt i formen. Grädda mitt i ugnen i ca fem minuter. Själp upp kakan på en lätt fuktad handduk. Pensla gräddningspapperet med kallt vatten och dra bort det. Låt bottnen kallna under fuktad handduk, detta för att den inte ska torka medan den svalnar eftersom den då inte går att rulla. Vispa grädden tillsammans med florsocker och kaffepulver tills grädden är fast och kaffepulvret har löst upp sig. Droppa whiskyn över den helt kalla bottnen och bred på grädden. Rulla ihop rullen och sikta över florsocker och kakao inför serveringen.

Recept från alltommat.se


Creme fraiche-tårta med hallonsås

                       


En tårta som liknar cheescake, men med creme fraiche istället för färskost. Kräver lite planering då den ska frysas, men är inte så krånglig att göra som det först kan verka. Räcker till många.

8-10 digestivekex
75 g smör
4 äggulor
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 citroner
1 lime
4 dl creme fraiche
4 äggvitor
3 dl vispgrädde

Hallonsås:
3 dl hallon
0,5 dl florsocker

Krossa digestivekexen, antingen i mixer, matberedare eller mortel. Smält smöret. Blanda kexsmulorna med smöret och tryck ut i botten på en form med löstagbar botten. Tvätta citrusfrukterna noga och riv skalet och pressa ut juicen ur alla tre. Blanda äggulor, socker, vaniljsocker, skal och saft av citron och lime och creme fraiche. Rör tills sockret har löst sig. Vispa äggvitorna till ett hårt skum - du ska kunna vända bunken upp och ner utan att vitorna rinner ut. Vispa grädden. Vänd ner äggvitorna och vispgrädden i resten av smeten, var försiktig så att du inte rör bort allt det luftiga ur äggvitorna och grädden. Häll smeten över kexbottnen i formen och ställ in tårtan i frysen.

Ta ut tårtan ur frysen ca en halvtimme före servering så att den hinner tina lite. Dekorera gärna med några hela hallon eller liknande.

Mosa hallonen och blanda med florsockret och servera till tårtan.

Recept från Willys kokbok


Vinbärskaka

En av mina stående favoritkakor sen flera år tillbaka. Spröd och saftig, och otroligt snabb och enkel att göra! Tror att den skulle bli lika god med andra typer av bär, men har ej provat detta än.

2 ägg
2 dl socker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl vinbär, färska eller frysta
Smör, kallt


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det till äggsmeten. Häll smeten i en smörad och bröad form med löstagbar botten. Strö vinbären över smeten i formen och lägg på smöret i skivor, hyvlade med med osthyvel. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter. Serveras ljum eller kall med vaniljsås.

Recept från en f.d. arbetskamtrat

Smulpaj med äpple

                           

Traditionell äppelpaj, men ack så gott det är!

Fyllning:
4-5 äpplen, 0,75-1 l i klyftor
2-3 msk socker
0,5-1 tsk kanel

Smuldeg:
100 g smör
2-3 msk socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
Sirap

Sätt ugnen på 225 grader. Skala ev äpplena, kärna ur dem och skär i tunna skivor. Lägg dem i formen och strö över socker och kanel. Blanda snabbt alla ingredienser utom sirapen till smuldegen till en grynig massa. Fördela degen med fingrarna över äpplena i formen och ringla sedan lite sirap över allting (sirapen gör att smuldegen blir lite sötare och krisprigare när pajen är gräddad). Grädda i mitten av ugnen tills smuldegen fått färg och fyllningen mjuknat och saftat sig. Serveras ljum med vaniljglass eller vaniljsås.

Receptet kan även användas till t ex blåbärspaj. Byt då ut fyllningen till ca 5 dl färska eller frysta blåbär, 0,5 dl socker och 1 msk potatismjöl.

 


Minimuffins med daim



Små, små muffins - men tro inte att man äter mindre för det! Så goda att det försvinner en efter en från fatet...

ca 40 st

125 g smör
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1 dubbeldaim (55 g) grovt hackad

75 g vit choklad till garnering, smält
ev strössel

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. blanda omväxlande ner mjölblandningen och mjölken i äggvispet. Blanda i daimhacket och sist det smälta smöret. Häll smete¨n i miniformar, ca 2 msk i varje. grädda i 6-8 minuter. Låt svalna och garnera med den vita chokladen och ev strössel. Njut!

Recept från kokaihop.se

Havrekakor med nötter och frön


Supermumsiga kakor - lite småsega men ändå fyllda med knapriga frön - som är lite mindre söta än vanliga kakor.

Ca 30-40 kakor

8 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
2 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl socker
200 g smör
2 ägg
ca 200 g nötter/frön (jag själv tål inte nötter, så jag blandade solrosfrön, pumpafrön, lite riven kokos, hackad mandel och oskalade sesamfrön)


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, allt mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa socker och rumstempererat smör några minuter med elvisp i en annan skål. Tillsätt äggen och fortsätt vispa tills allt blandats väl. Rör ner grynblandningen och nästan alla nötter och frön, men spara lite till garnering. Rulla jämnstora bollar eller klicka ut smeten på två bakplåtar (jag tyckte att det var lättare att rulla bollar eftersom smeten är ganska grov). Tryck ut kakorna lätt och strö över de kvarvarande nötterna och fröna. Grädda kakorna i 10-15 minuter eller tills de fått fin färg och verkar klara. Låt kakorna svalna lite på plåtarna och flytta dem sedan till ett galler och låt dem svalna helt.

Recept från tidningen Apoteket





Lite bilder från baket


Florsockerkakor



5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
200 g smör

Arbeta ihop ingredienserna till en fast deg, vira in den i plastfolie och lägg den sedan att stelna i kylen ett par timmar.

Kavla degen ca 2-3 mm tunn på mjölat bakbord och använd de formar du vill. Grädda på bakplåtspappersklädd plåt i 200 grader i 5-10 minuter beroende på storlek.

Dekorera gärna med kristyr, strössel eller liknande efter att de svalnat.

Recept från Blixmans fotoblogg

"Kotte-kakor"



M på jobbet tipsade om dessa kakor istället för mördegskakor när man vill ha lite roligare form på kakorna. Degen skulle vara enklade att arbeta med och kakorna skulle vara sötare och godare, men jag tyckte att de var ungefär likvärdiga. Kakorna blev dock lite sprödare, och med glasyr på blev de riktigt mumsiga! Tog med dem till jobbet där de blev uppskattade så här på en lördag. :D

Florsockerkakor med kakaokristyr, bubbelgumsströssel (ögon), och chrunchyströssel (nos).

RSS 2.0