Hemkomsttårta



Sambons kusin kom hem idag efter ett år som au pair i det stora landet USA. vi följde med och mötte henne på flygplatsen, och självklart skulle detta firas med tårta! Jag ville få tårtan att representera både resan och hemkomsten, därav flaggmönstren samt språkblandningen i texten (välkommen home). Fick även tips om att marabou är något hon saknat under resan, och så klart så hör jordgubbar den svenska sommaren till! (Sen att sambon köpte belgiska, det är en annan historia... :P)

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten i långpanna
•  Chokladgrädde med marabou mjölkchoklad, samt hackad choklad
•  Hackade jordgubbar
•  Smörkräm

Dekoration:
•  Vit sockerpasta
•  Marsipan (ganska tjockt kavlad då det är en favorit hos hemkommerskan) färgad med röd, gul och blå karamellfärg
•  Stjärnströssel - stort tack till M som delade med sig av dessa!
•  Röd dekorationsgelé

Blåbärscupcakes med vaniljfrosting

12 st á ca 1 dl

Muffins:
200 g smör
3 dl socker
3 ägg
1 dl vatten
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
ca 1-2 tsk blåbär, färska eller frysta, till varje cupcake


Frosting:
200 g philadelphiaost
Florsocker
Vaniljsocker efter smak


Sätt ugnen på 200 grader. Ladda en muffinsplåt med muffinsformar. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt omrörning. Häll i vattnet. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Klicka upp det mesta av smeten i formarna, lägg i blåbären och täck dem med det sista av smeten. Grädda i ca 25 minuter. Låt svalna under bakduk.

Vispa ihop philadelphiaost och florsocker tills frostingen börjar tjockna så att den är som mjukt smör i konsistensen. Tillsätt vaniljsocker under fortsatt omrörning. Dekorera muffinsen.

Muffinsrecept från "Vår kokbok"

Blåbärscupcakes



Tog med dessa som efterrätt när vi blev bjudna på en spontan grillmiddag hos mamma och pappa. Har plockat hur mycket blåbär som helst i sommar, så nu finns det att ta av i frysen! Blåbärscupcakes med vaniljfrosting och blåbär och marsipanblad (färgade med grön karamellfärg) som dekoration.

Elefanttårta





Tårta till en jobbarkompis dotter som fyller fyra år. Hon ville ha en rosa elefant med en lila ros, lördagsgodis, jordgubbar och grädde uppepå - dessutom skulle den vara laftosfri och figurformad. Förutom att jag glömde lägga jordgubbar uppepå så blev jag ganska nöjd, och det är i alla fall jobrgubbar inuti.

Tårtan:

•  Sockerkaksbotten i långpanna

•  Mosad banan

•  Hackade jordgubbar
•  Laktosfri vispgrädde färgad med röd karamellfärg


Dekoration:
•  Vit och svart kristyr (florsocker, vatten och i den svarta svart karamellfärg)

•  Lösviktsgodis
•  Ros av sockerpasta färgad med blå och röd karamellfärg


Köttbitstårta



Tårta till en grillfest hos en jobbarkompis. Blev en personlig favorit i repris, eftersom den går hem hos de flesta och jag redan hade en massa grädde hemma efter pappas 50-årsfest förra helgen.

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten i långpanna
•  Hallongrädde
•  Dumlefluff färgad med röd färgpasta

Dekoration:
•  Vispgrädde

"Jubileumscupcakes"





Jag och sambon "jubilerar" idag, 1,5 år tillsammans! Det är visserligen väldigt ojämt, men det är alltid kul att hitta något som man kan fira med något bakat, och jag hade ju ändå muffins i frysen sen pappas 50-årsfirande och lite philadelphiaost från frostingen. Den här gången ersatte jag dock Xantén med lite Passoa, men det gav inte så mycket smak. Dekorerat har jag gjort med jordgubbskulor och chrunchy strössel.

Tårtor till pappas 50-årsfest


Jag fick den stora äran att baka efterrättstårtorna till pappas 50-årsfest med strax över 60 gäster. Han ville inte ha några gäddiga tårtor, eftersom det saknades plats i kylen hemma hos dem då de lagade all mat själva också, men hans favorittårta (mintchokladtårta med after eight) brukar klara sig i rumstemperatur. Var dock tvungen att förvara dem i kylen ett tag för att glasyren skulle stelna, så det var tur att vi inte hade så mycket mat hemma, som ni ser! Jag skar upp tårtan i förväg för att vara säker på att den skulle räcka till alla (vilket den mer än väl gjorde, blev strax över en tårta kvar eftersom alla redan ätit så mycket mat!) och så dekorerade jag varje bit med en turkos nejlika i sockerpasta - pappas favoritblomma i hans favoritfärg.

Mintchokladtårta med after eight



En jättegod men kraftig tårta som räcker till många. Bilden är från pappas 50-årsfest med stax över 60 gäster.

Tårta:
200 g mörk choklad
200 g smör
3 ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl

Chokladglasyr:
25 g smör
1 dl vispgrädde
20 plattor after eight

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på svag värme, rör om då och då. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner mjölet i äggsmeten. Tillsätt chokladblandningen och rör till en jämn smet. häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska inte vara helt genomgräddad. Låt kakan svalna något innan kanten på formen lossas. Låt kakan kallna helt.

Blanda smör, grädde och after eight till chokladglasyren i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Låt blandningen kallna och bli tjockflytande. Bred glasyren jämt över kakan och låt stelna i kylskåp. 

Recept från ICA

Bandvagnstårta



Födelsedagstårta till en kompis som är aktiv inom hemvärnet. Sambon tipsade om att han körde bandvagn i lumpen, och sen var dekoren given! :D Samma somriga fyllning som i födelsedagstårtan till jobbet, men den här gången skulle den vara laktosfri.

Tårta:
•š   Mjuk chokladkaka
•š   Jordgubbar
•š   Vegetabilisk vaniljsås
•š   Laktosfri smörkräm med vaniljsmak
•š   Sockerpasta med chokladsmak

Dekorationer:
•    Sockerpasta färgad med grön och svart karamellfärg
•    Sockerpasta med chokladsmak
•    Laktosfri smörkräm färgad med grön karamellfärg

Cupcakes med choklad och Xanté/choklad frosting

Goda cupcakes som jag gjorde till pappas 50-årsdag. Muffinsen är även goda som de är utan frosting, men det blir lite festligare om man gör den.

12 st á ca 1 dl

Muffins:
200 g smör
3 dl socker
3 ägg
1 1/2 dl grovt hackad mörk choklad
1 dl vatten
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver


Frosting:
200 g philadelphiaost
1/2 - 1 msk Xanté päronkonjak
Florsocker
Kakao efter smak


Sätt ugnen på 200 grader. Ladda en muffinsplåt med muffinsformar. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt omrörning. Tillsätt den grovt hackade chokladen. Häll i vattnet. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Klicka upp smeten i formarna, ca 1 dl i varje, och grädda i ca 25 minuter. Låt svalna under bakduk.

Vispa ihop philadelphiaosten med Xanté. Tillsätt kakao och florsocker under fortsatt omrörning tills frostingen börjar tjockna så att den är spritsbar. Dekorera muffinsen.

Muffinsrecept från "Vår kokbok"


50-årscupcakes till pappa



Pappa fyllde 50 idag, så vi tog med honom på en hemlig utflykt (med ögonbindel och omvägar för att förvirra) till Högbo där han fick prova på att blåsa en glasskål. Efter det skulle vi ut på en picknick, och så klart skulle det fikas! Jag gjorde muffins med choklad och Xanté/choklad frosting som jag dekorerade med spritsade chokladsiffror, och så tog jag fram lite schackrutor och mormors ringar ur frysen. Mumsigt blev det, även om picknicken fick äga rum i bilen eftersom det småregnade.

Mjuk chokladkaka

Kakan går utmärkt att använda som tårtbotten, och den går även bra att frysa (det kan dock vara en fördel att dela bottnen först och lägga bakplåtspapper mellan de olika delarna så är de lättare att separera när de tinats).

0,5 dl kakaopulver
0,5 dl kokande vatten
225 g smör
2,75 dl socker
4 ägg
3,25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda kakaopulver med kokande vatten i en skål tillsammans med smör och socker. Vispa luftigt och tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i en smord form (ca 24 cm i diameter) och grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp.


Recept från "Jag vill ha choklad" av Trish Deseine


Fler födelsedagstårtor



Vi firade även vår födelsedag med familj och släkt igår, och eftersom jag valt tårtorna till jobbet så fick mamma välja hur dessa skulle smaka. Hon ville ha samma smaksättning som i morsdagstårtan och röda blommor som dekoration (de blev dock mer rosa eftersom sockerpastan och karamellfärgen inte ville samarbeta med mig och jag hade lite tidsbrist). Namnen i choklad var svåra att få till eftersom jag inte är van att spritsa direkt på tårtorna, har alltid gjort det i förväg på ett bakplåtspapper tidigare, men man ser i alla fall vad det står. Och för er som funderar: japp, jag och min mamma fyller år på samma dag! :D

Tårtor:
•    Sockerkaksbotten
•    Hallongrädde
•    Dumlefluff

Dekoration:
•    Hackad mjölkchoklad
•    Spritsad mjölkchoklad
•    Sockerpasta färgad med röd karamellfärg
•    Sockerpärlor (strössel)

Singoallablommor till mamma



Har fått tips av en jobbarkompis om hur man kan göra en kul blombukett av Singoallakakor, så igår när det var vår fördelsedag så passade jag på att göra dem till mamma.

Du behöver:
Singoallakakor (jag tog dem med citron/limesmak för att få en gul mitten på blommorna)
Nonstop
Grillpinnar, gärna klippta i olika längder
Florsocker
Vatten
Ev. ättiksprit/pressad citron
Blomkruka/vas
Godis till "jord"

Lägg upp singoallakakorna på ett fat. Blanda florsocker, vatten och ev ättiksprit eller pressad citron till en ganska hård kristyr. Fäst nonstoppen på kakorna genom att "limma" fast dem med lite kristyr. Låt ligga plant tills de stelnat, gärna i kylen så att kakornas fyllning blir lite fastare. Häll upp godiset i krukan eller vasen. Tryck fast blomkakorna på grillpinnarna och pressa ner dem i godiset i krukan. Klart!

Födelsedagstårta till jobbet



Jag fyllde år igår och bjöd så klart på tårtor på jobbet. De blev - som vanligt - inte speciellt lika bilden jag hade i mitt huvud, men goda blev de!

Tårtor:
•    Mjuk chokladkaka
•    Jordgubbar
•    Vaniljvisp
•    Smörkräm med vaniljsmak

Dekorationer:
•    Sockerpasta vit samt färgad med gul, röd och grön karamellfärg
•    Sockerpärlor (strössel)

RSS 2.0