Blåbärsmousse

Räcker som fyllning i en tårta på 24-26 cm i diameter

200 g blåbär, färska eller tinade frusna
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100 g philadelphiaost
2 dl vispgrädde


Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Mixa bären. Hetta upp en del av de mixade blåbären i en kastrull och smält gelatinet där i. Blanda resten av de mosade blåbären med socker, vaniljsocker och philadelphiaost. Häll i gelatinblandningen. Vispa grädden och vänd försiktigt ner även den. Låt stelna till i kylen innan du fyller tårtan.

Tips: passar bra ihop med vit chokladgrädde.

Recept från Baka baka liten kaka

Förlovningstårta - min första misslyckade tårtaTårtan till förlovningsfikat - som skulle vara kronan på verket, dekorerad med ringar av silverkulor och våra namn - blev min fösta misslyckade tårta. Grädden till chokladgrädden skar sig när jag vispade den och liknade mest vattning keso, trots att det var fyra dagar kvar på datumet på vispgrädden. Den smakade dock som den skulle, och jag brukar vara väldigt känslig för dålig mat, men det gick ju inte att täcka tårtan med den eftersom den rann av. På grund av detta tänkte jag inte servera tårtan, och ej heller dekorera den, men eftersom jag inte fick slänga den för sambon och lillebror så fick den åka in i kylen i alla fall. Under fikat framkom det sen att det stod en tårta i kylen, och då propsade sambon, lillebror samt bästa väninnan på att få smaka på denna, så det blev bara till att lägga på marsipanblommorna (som jag gjort innan jag gjorde tårtan för att de skulle hinna stelna till lite) och servera den, med en liten varning om att den åts på egen risk. Fyllningen fick toppbetyg - om man bortser från konsistensen på grädden -  och jag hade alltså oroat mig i onödan för att någon skulle bli dålig. Nåsta gång tänker jag dock se till att ha mer tid på mig så att man kan göra en panikutryckning till affären.

Tårtan:
•    Sockerkaksbotten
•    Blåbärsmousse
•    Chokladgrädde med vit choklad

Dekorationer:

•    Marsipan färgad med blå karamellfärg

•    Sockerpärlor (strössel)


FörlovningscupcakesÄven dessa bakades till förlovningsfikat. Cupcakes med choklad, men frostingen gjorde jag denna gång på philadelfiaost, lite Dooley´s och en hel del florsocker. Den ålänska flaggan fick vara med eftersom det var på Åland vi förlovade oss, och den spritsade chokladen fick visa att det var just jag och min sambo - M och T - som ringmärkt varandra!

Syltstjärnor


Ca 35 st

4 dl vetemjöl + lite till utbakningen
1 dl socker
200 g smör
1 ägg
1/2 dl hallonsylt

Hacka samman vetemjöl, socker och smör. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. täck degen väl och låt den vila kallt över natten.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut mördegen till ca 1/2 cm tjocklek på mjölad bakbänk, tillsätt ev mer mjöl och degen är för kladdig. Ta med kakmått ut lika många stora som smä stjärnor. De stora bör vara ca 7 cm mellan spetsarna, de mindre ca 4 cm. Ta ut ett runt hål i mitten av de små stjärnorna. Placera de små stjärnorna ovanpå de stora och lägg lite sylt i hålet i mitten. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i 7-8 minuter.

Recept från tidningen Allers

FörlovningskakorNu kommer det M, bättre sent än aldrig! ;)
Bjöd hem lite vänner i lördags för att fira vår förlovning, och i vanlig ordning blev det både kakor, muffins och tårta. Kakorna på det undre fatet var
syltstjärnor som jag gjorde i hjärtform istället, och de små kakorna på det övre fatet är den biten som jag stansade ut ur de undre, alltså vanliga mördegskakor.


En bild från bakandet. :D


TrettonårstårtaTårta till sambons småsyskon, en tjej och en kille, som fyllde tonåringar igår. Tyckte dock att tårtan skulle bli lite väl "tjejig" med blommor och fjärilar, så jag vägde upp det med en Super Mario-svamp eftersom killen älskar TV- och dataspel av alla de slag. Fyllningen blev en favorit i repris sen tårtan till mamma och pappa - jättelätt, jättesnabbt och jättegott! (Bakar inte i mitt eget kök just nu, så jag känner mig lite begränsad både med utrymme, tid och verktyg.)

Tårtan:
•    Sockerkaksbotten
•    Körsbärsmarmelad
•    Chokladgrädde med mjölkchoklad

Dekorationer:
•    Spritsad blockchoklad
•    Sockerpärlor (strössel)
•    Marsipan färgad med röd pastafärg
•    Marschmallows

RSS 2.0