Morsdagstårta till familjen

                     

Den här tårtan, som åts när vi firade mammorna mamma, mormor och "svärmor", har samma botten som morsdagstårtan till jobbet, men detta är den andra fyllningen som jag provade. Denna var inte lika god, och moussen släppte från bottnen när man skar upp tårtan, så jag kommer inte att lägga upp receptet här.
Vissa kan nog fundera på varför man lägger en skalbagge på en tårta som i övrigt är ganska fint och "klassiskt" dekorerad. Detta beror på att min "svärmor" stör sig lite (läs mycket) på när saker är för "perfekta". Hon tycker mer om när det finns någon liten detalj som stör, så därför fick den sitta där. :D

Tårtan:
•  Kladdkakebotten
•  Vit chokladmousse

Dekorationer:
•  Sockerpasta färgad med grön pastafärg
•  Chokladsockerpasta
•  Mörk choklad
•  Sockerpärlor (strössel)
•  Guldpulver

Morsdagstårta till jobbet

                      

Eftersom tårtan jag tog med till jobbet på mors dag förra året blev så uppskattad så bestämde jag mig för att göra en i år också. I en tidning på jobbet hade jag hittat ett recept på en moussetårta där en botten hade tre alternativa fyllningar. Alla fyllningarna lät goda, så jag gjorde två bottnar och valde två av fyllningarna, denna till jobbet och en till morsdagsfirandet med familjen. Denna blev riktigt, riktigt god, så den kan jag varmt rekommendera!

Tårtan:
•  Kladdkakebotten
•  Lyxig hallonmousse

Dekorationer:
•  Hallon
•  Sockerpasta, ofärgad och färgad med grön pastafärg
•  Mörk choklad, både riven och spritsad
•  Sockerpärlor (strössel)

                        

Lyxig hallonmousse

Räcker till ett lager i en normalstor tårta

4 gelatinblad
1 dl vit sirap
4 dl vispgrädde
250 g hallon, ej för kalla


Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm sirapen. Krama ur gelatinbladen och smält dem i den heta sirapen under omrörning. Låt blandningen svalna. Vispa grädden. mosa hallonen och passera dem genom en sil så att kärnorna försvinner. Blanda sirapen först med en liten del av hallonpurén, tillsätt sedan resten. Rör i grädden.
Om du vill fylla en "vanlig" tårta (en tårta med flera bottnar och ev flera fyllningar) med moussen så låt den stå i kylen över natten och stelna. Om du istället vill göra en "moussetårta" (där man använder en botten som inte skärs upp och sen lägger på moussen som det översta lagret) så spänn en kant kring en kall kakbotten och täck den sedan med moussen och låt den stelna i kylskåp över natten.

Väldigt god tillsammans med kladdkakebotten i en moussetårta.

Recept från Hemmets veckotidning

Kladdkakebotten

En kladdkaksliknande botten som inte ska delas. Används med fördel som botten till en moussetårta.

150 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar botten. Pensla formens kant med smör och mjöla sedan kanten. Vispa ägg och socker. Sikta ihop de torra ingredienserna. Tillsätt dem och det smälta smöret i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt kallna.

Väldigt god tillsammans med Lyxig hallonmousse.

Recept från Hemmets veckotidning

Tiramisufyllning

Räcker till två lager i en normalstor tårta

3 äggulor
3 äggvitor
0,5 dl socker
250 g mascarponeost
2 tsk romarom
5-6 gelatinblad
1-1,5  dl starkt kaffe

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Tillsätt försiktigt mascarponeosten och romaromen. Blötlägg gelatinbladen. Vispa äggvitorna riktigt hårt. Hetta upp kaffet och smält de blötlagda gelatinbladen där i. Häll försiktigt i gelatinblandningen i mascarponeostblandningen och blanda till sist ner de vispade äggvitorna. Låt stelna en stund i kylskåp, gärna över natten om tid finns, innan du fyller tårtan.

Recept från Baka baka liten kaka


Rosa födelsedagstårtor

                    

Födelsedagstårtor till en gammal klasskompis. Hon ville att tårtorna skulle vara rosa med vita blommor och hennes namn uppepå. Helst ville hon att jag skulle dekorera dem med rosetter också, men de försök jag gjorde blev inte fina nog att läggas på tårtan. Blir till att träna med på det till en annan gång, känns som att det kan vara bra att kunna!

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten
•  Dumlefluff
•  Hallongrädde
•  Smörkräm
•  Marsipan färgad med rosa pastafärg

Dekorationer:
•  Sockerpasta
•  Mörk choklad
•  Silverkulor (strössel)


                     


                      

Valborgstårta

                        

Vid valborg var vi bjudna till mamma och pappa på middag, och jag bönade och bad att få ta med efterrätt eftersom jag redan fått den här idén. Det gick dock inte så bra som jag hade tänkt, men den blev god och man ser vad det skulle förest
 Tårtan:
•  Sockerkaksbotten
•  Tiramisoumousse
•  Marsansås
•  Marsipan färgad med gul och röd pastafärg

Dekorationer:
•  Kakor "chokladfingrar"

 

älla så jag måste väl vara nöjd ändå. Det är av utmaningarna man utvecklas, eller hur? :)
Fyllningen var en ny som jag inte provat tidigare (sambons val). Den var väldigt god, om än lite lösare än jag räknat med.

 


RSS 2.0