Moccatryffelkulor

                          

Hittade det här receptet när jag susade runt på lite receptsidor här om dagen, så igårkväll blev det till att prova dem till lördagsmyset. Eftersom kulorna blev ganska kladdiga så rullade jag dem i något torrare så att de skulle bli lättare att ta i. Det fick bli kakao, kokos och florsocker. Enligt oss här hemma blev kokosen godast eftersom det blev någonting att tugga på i allt det mjuka, på andra plats kom florsocker och på sista kom alltså kakao (sambon tyckte att det blev för chokladigt med ren kakao). Ganska mastiga godbitar, men ändå försvinnande goda. Kommer definitivt att göras fler gånger här hemma eftersom de var så lättgjorda också.

1 msk pulverkaffe
3-4 dl florsocker, ev mer
1 dl kakao
1 msk rom
2 tsk vaniljsocker
1 msk flytande margarin
4 msk grädde
ev. kokos, kakao eller florsocker att rulla dem i


Blanda samman alla ingredienser utom det du ev. ska rulla moccatryffelkulorna i, anpassa mängden florsocker efter konsistensen på smeten. Forma runda bollar med händerna. Rulla dem ev. i kokos, kakao eller florsocker. Förvara i en burk med tätslutande lock i kylskåp.

Recepr från Dansukker

Brorsans 18-årstårta

                    

Nu var det släktens tur att fira lillebror, så jag fick en till chans att göra en lite häftig tårta till honom. Som tur var så tyckte han att den här var läcker med tegelstensmönstret, till skillnad från LP-tårtan som han inte såg vad den föreställde. :P Eftersom att det "bara" var släkten så provade jag en ny fylllning, blev väldigt fräch och god tyckte både jag och gästerna!

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten i långpanna
•  After eight-grädde
•  Päronmousse
•  Marsipan färgad med röd, orange och svart pastafärg

Dekorationer:
•  Marsipan färgad med svart pastafärg
•  Svart socker (strössel)

After eight-grädde

150 g after eight
3 dl grädde


Smält after eight i grädd på låg värme, rör om då och då så att det blir en jämn och klumpfri blandning. OBS! Låt inte blandningen koka upp, då går det inte att vispa den sedan. Låt blandningen svalna och ställ den sedan i kylen i minst fyra timmar, gärna över natten. Vispa till en jämn fluff.
 
Tips: Passar bra ihop med päronmousse

Recept från Bakverk iFokus

Päronmousse

ca 500 g konserverade päron
3 dl grädde
3 msk socker
1,5 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
ev. grön färg

Vispa grädden med sockret och vaniljsockret. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa päronen till en slät mos. Smält gelatinbladen i några matskedar av päronmoset, häll sedan tillbaka blandningen i resten av moset. Rör ihop päronmoset med grädden och ev färg. Låt stelna i kylen i ca fyra timmar, gärna över natten.

Tips: Passar bra ihop med after eight-grädde

Grundrecept från Bakverk iFokus (jag har gjort om det lite)



18-årskakor till brorsan

                   

Brorsan ville egentligen bara ha tårtan till sin födelsedag, men när jag hittade den här pepparkaksformen på Tradera så kunde jag bara inte låta bli att köpa den och baka dessa. Han är ju trots allt en rock-kille! De blev väldigt uppskattade av både honom och hans kompisar, både för smaken och utseendet.

Florsockerkakor dekorerade med kristyr som färgats grå med svart pastafärg.


LP-tårta

                      

Lillebror fyllde 18 år i fredags - fredag den trettonde! - och skulle fira med kompisarna sina. Tills dess ville han ha en lakrits/limetårta, och eftersom han älskar äldre musik, främst rock, så ville jag gärna göra en tårta som liknade en LP-skiva. Namn och ålder försökte jag få att låta lite som en skivtitel, "18 years of Alex". Jag var nöjd med den ända tills den överlämnades och varken han eller mamma såg vad den föreställde. :P Bästa kompisen såg dock genast vad det var, trots att hon bara fick se fotot i displayen på digitalkameran. det blir alltså ni läsare som får avgöra - är det tydligt vad den föreställer eller behöver man en rejäl portion fantasi för att förstå?

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten
•  Lakritskräm
•  Limemousse
•  Marsipan färgad med svart pastafärg

Dekorationer:
•  Marsipan färgad med orange pastafärg
•  Svart ätbar penna (svår att skriva med och inte så stark färg)
•  Lite kristyr, färgad grå med svart pastafärg

Farsdagstårta till pappa

                      

Pappa bjöd hem oss på middag idag, och efterrrätten var inte helt otippat en av mina tårtor. Eftersom det bara skulle vara den närmaste familjen så fick de agera försökskaniner på både en ny tårtfyllning och en ny tårttäckning. Fyllningen blev succé, men modelleringschokladen (som jag skulle täcka tårtans sidor med) blev en riktig besvikelse. Den skulle ha ungefär samma konsistens som lera och därför vara väldigt lättarbetad, men istället blev den stel och smulig och omöjlig att jobba med. Som tur var så blev chokladsmaken väldigt god, men jag kommer inte att lägga upp receptet här.

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten i långpanna
•  Kokosmousse
•  Ananasgrädde

Dekorationer:
•  Marsipan färgad med röd och grön pastafärg
•  Modelleringschoklad
•  Ätbart glitterpulver i färgen sherry (på rosorna)


Kokosmousse

En lättgjord och supermumsig mousse. Otroligt uppskattat av pappa på fars dag! :D

2 dl creme fraiche
1,5 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl kokosflingor

Blanda creme fraiche och socker tills sockret löst sig. Vispa grädden ganska hårt. Rör ner kokosen i creme fraiche-blandningen. Tillsätt sedan grädden och blanda ordentligt. Låt stå i kylen i minst tre timmar så att fyllningen hinner stabilisera sig (kokosen suger åt sig vätska och blir mjuk och god).

Tips: Passar bra ihop med med ananasgrädde och/eller mörk choklad

Recept från Bakverk iFokus

Födelsedagstårta till "svärmormor"

                   

Sambons mormor har fyllt år, och imorgon ska vi dit på middag. Eftersom hon inte tycker om att få presenter - hon tycker inte att hon har plats för fler prylar - så har vi bestämt att vi tar med efterrätt när vi kommer. Det fick bli en liten tårta den här gången, eftersom vi bara är tre personer som ska äta av den.

Tårtan:
•  Tårtbotten "Lika delar"
•  Jordgubbsmousse
•  Lemon curd
•  Marsipan färgad med gul/orange och röd pastafärg

Dekorationer:
•  Marsipan färgad med gul och grön pastafärg
•  Frosting utan smaksättning
•  Ätbart glitterpulver i färgen ivory (på rosorna)

Tårtbotten "Lika delar"

                       

Ett recept som anpassas efter storleken på formen, vilket gör att det är perfekt att använda till figurformar.

Du behöver (mängd, se nedan):
Ägg
Socker
Mjöl
Bakpulver
(Ev kakao)


Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg


Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett glas. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl (om du vill ha en botten med chokladsmak så byt ut ca 1/3 av mjölet mot kakao).


Blanda ner bakpulver i mjölglaset:
1 tsk till 2-3 ägg
1,5 tsk till 4-5 ägg
2 tsk till 6 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Blanda försiktigt ner mjölblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda längst ner i ugnen i: 

20 min för 2 ägg
25-30 min för 3-4 ägg
35-40 min för 5-6 ägg

Prova med en provsticka för att se att bottnen är färdiggräddad. Låt svalna lite i formen, låt sedan kallna helt på ett galler under en bakduk.

Recept från Baka baka liten kaka


Jordgubbsmousse

En mumsig och sommrig tårtfyllning, lagom till en normalstor tårta. Kombineras helst med en annan mindre söt fyllning, så att tårtan inte blir för söt.

400 g frysta jordgubbar
1-1,5 dl syltsocker
200 g philadelfiaost
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
5 gelatinblad
en skvätt kallt vatten

Koka jordgubbar och syltsocker ca 10 minuter. Låt svalna ordentligt. Blanda ner färskosten och vaniljsockret i jordgubbsmoset. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa grädden. Smält de blötlagda gelatinbladen tillsammans med vattnet i en kastrull, blanda sedan ner dem i bär-färskostbladningen under omrörning. Blanda till sist försiktigt ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Tips: passar bra ihop med lemon curd.

Grundrecept från Baka baka liten kaka (jag har gjort om det lite)


Tårtor till bröllopsfika

                     

Häromdagen väcktes jag av en kollega som ringde och undrade om jag hade lust att baka tårtor tills vår jobbarkompis kom tillbaka efter sin semester samma eftermiddag. En semester som i själva verket varit en bröllopsresa eftersom de gift sig i hemlighet innan de åkte, och sen lät oss läsa om det i tidningen här hemma.
Tårtorna blev ganska enkla, men huvudsaken för mig var att den nyblivna frugan skulle känna att tårtorna var personliga för just henne. Därför dekorerade jag dem med hennes favoritgodis, chokladdoppade marschmallowdelfiner som säljs i kiosken på jobbet, samt med namnen (jag har inte glömt prickarna, hon kallar honom alltid för Goran), bröllopsdatumet och resmålet. Självklart fick det även bli lite röda rosor, eftersom vi trots allt firade ett bröllop!
Jobbarkompisen blev väldigt överaskad när hon upptäckte att tårtorna var för hennes skull, och det hela kändes väldigt lyckat!


Tårtan:
•  Färdig sockerkaksbotten
•  Körsbärssylt
•  Chokladgrädde med mjölkchoklad

Dekorationer:
•  Mandelmassa färgad med röd pastafärg
•  Mörk choklad
•  Chokladdoppade marshmallowdelfiner



                   

                    

                   

RSS 2.0