Bröllopstårtor till mormor och morfar



Den här påsken har min mormor och morfar varit gifta i 50 år - guldbröllop! Detta firade de genom att förnya sina äktenskapslöften till varandra i en cermoni i kyrkan, med tillhörande middagsbjudning efteråt. Till efterrätt blev det tårta, och detta kändes som ett riktigt hedersuppdrag eftersom det var en så stor dag för dem! De ville ha två tårtor eftersom det skulle vara lättare att placera ut på långbordet, men annars hade jag fria händer. Jag gjorde dem gula eftersom det var påskhelg, och blommorna på - rosor och liljekonvaljer - var de samma som mormor hade i sin brudbukett på det första bröllopet (tyvärr så fick jag veta i efterhand att rosorna varit rosa och inte röda, men mamma som varit min källa skyllde på att bilderna är svartvita ;D). Tanken blev i alla fall uppskattad och bröllopsparet var väldigt nöjda med tårtorna.

Jag skulle vilja rikta ännu ett tack till servitören som skar upp mormors och morfars tårtbitar på restauragen, eftersom han varit så uppmärksam på dekorationerna att han till och med såg till att de fick en varsin av guldringarna på sina fat! Underbart fint gjort!

Tårtorna:
•  Sockerkaksbotten
•  Jordgubbsmousse
•  Lemon curd
•  Smörkräm
•  Marsipan

Dekorationer:
•  Marsipan, färgad med gul, grön och röd pastafärg
•  Ätbart guldpulver
•  Strösselpärlor
•  Smörkräm
•  Sockerpasta



Pralinbuffé som efterrätt

                                

På påskafton bjöd vi hem familjen på påskbord här hemma, men när maten väl var uppäten och alla var mätta och glada så fick den förväntade tårtan (ni kan ju tänka er vad min familj börjar förvänta sig av mig) stå tillbaka för istället bjöds det på en buffé av hemmagjorda tryfflar i olika former och smaker. Anledningarna till detta var många. Dels så har jag redan en tårtbeställning den här helgen och dels så hade jag hittat flera nya recept som jag ville prova, men mest av allt så tänkte jag att det skulle vara mysigt att alla kunde plocka det de ville i den mängd de kände för. Idéen var väldigt uppskattad, och det var väldigt roligt att ställa fram ett fat som dignar av godbitar!

Härligheterna på fatet uppifrån och ner:
•  Chokladbräck med müsli
•  Passionsfruktstryffel
•  Vit chokladtryffel med Smörkolalikör
•  Minthjärnan
•  Lemon curd-kycklningar (dessa var det enda på fatet som inte levde upp till förväntningarna smakmässigt - hur gulliga de än blev - så därför kommer jag inte att lägga upp receptet här)

Hoppas att både efterrättsidéen och recepten inspirerar! Glad påsk på er allihopa!

Chokladbräck med müsli



Detta är bland de mest anpassningsbara godis som går att göra! Du kan använda vilken choklad du vill - en eller flera sorter - och sedan strö vad du vill ovanpå, müsli, frön, krossat godis... Fantasin sätter gränserna! Detta är en bra "nödlösning" om du smält för mycket choklad till någonting du bakat och inte vill slänga den, strö bara över det du har hemma!

Till bräcken på bilden använde jag:
Vit choklad
Mörk choklad
Müsli, min hemmagjorda från
Jamie Olivers recept

Smält den vita chokladen och bred ut den tunnt på bakplåtspapper, låt stelna lite. Smält den mörka chokladen och bred den ovanpå den vita. Strö över müslin och tryck försiktigt fast den i chokladen. Låt allting stelna helt och bryt sedan bräcken i lagom stora bitar.

Jamie Olivers müsli

200 g havregryn
150 g blandade nötter (jag använde mandel och valnötter eftersom de är de enda nötter jag tål)
50 g blandade frön (jag använde solroskärnor, pumpakärnor och sesamfrön)
50 g kokosflingor
1 tsk malen kanel
150 g torkad frukt (jag använde russin, blåbär, goji, tranbär och ananas)
5 msk lönnsirap eller flutande honung (jag tog ca hälften av varje)
olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla torra ingredienser inklusive kokosflingor och kanel (men inte den torkade frukten) i en ugnsplåt. Rör om ordentligt och sprid ut i ett jämt lager. Ringla över lönnsirap och lite olivolja och rör om igen. Rosta müslin i ugnen i 25-30 minuter, rör om ca var femte minut. Grovhacka under tiden eventuella stora bitar torkad frukt.  Müslin är färdig då den börjar få en fin färg, och den kommer att dofta så ljuvligt att du inte kan motstå den!

Müslin håller sig i ca två veckor i lufttät burk.

Recept från kokboken "Jamies matrevolution"

Vit chokladtryffel med likör



Detta är egentligen samma recept som chokladtryfflarna med likör, men när man använder vit choklad måste man minska mängden vätska något eftersom den vita chokladen är mjukare än den bruna. Jag använde likören Smörkola till dessa, och det är bland de godaste tryfflar jag någonsin gjort! Alla kring bordet älskade dem, och de tog slut först av allt på jättefatet på påskafton!

ca 20 st

3/4 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 msk likör, jag använde Smörkolalikör, men receptet rekommenderar t ex cointreau
Florsocker att rulla tryfflarna i

Hacka eller bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör om ordentligt så att chokladen smälter. Rör i likören. Häll chokladblandningen i en tallrik eller en isbitsform i silikon (den måste vara mjuk, annars går det inte att få ur pralinerna) om du vill ha en lite roligare form. Låt svalna i rumstemperatur och ställ dem sedan i kylen för att stelna.

Om du haft smeten i isbitsformar så tryck ut dem ur formen. Om du haft smeten i en annan form så skär den i ca 20 bitar och forma ev till kulor. Rulla tryfflarna i en skål med florsocker och förvara i kylskåp.

Recept från tidningen Coop Mersmak



Passionsfruktstryffel



Jag provade att göra dessa i isbitsformar i silikon precis som jag gjorde med chokladtryfflarna med likör, men det gick inte speciellt bra eftersom den här smeten är mycker lösare, även när den stelnat.

Tryfflarna är dekorerade med lite ätbart guldpulver.

ca 25 st

200 g mörk choklad
2 passionsfrukter
1,5 dl vispgrädde
2 tsk honung
25 g smör
Kakao att rulla tryfflarna i

Hacka chokladen grovt. Dela och gröp ur passionsfrukterna. Blanda dem med grädde, honung, smör och den hackade chokladen i en kastrull. Värm försiktigt på låg temperatur. Rör om då och då. Ta kastrullen av värmen när chokladen smält och smeten är blank och fin. Häll upp tryffelsmeten i en bunke. Låt svalna något och ställ sedan in i kylen i ca 4 timmar. Forma smeten till små bollar/ägg. lägg bollarna på en bricka/tallrik med bakplåtspapper och låt stelna i kylen i ca 15 minuter. Rulla tryfflarna i kakao och förvara sedan i kylen tills de ska ätas.

Recept från tidningen Buffé


Minthjärtan



ca 40 st

5 dl florsocker
1 msk glukos eller vit sirap
½ äggvita
3 krm pepparmyntsarom
Ev lite kallt vatten
200 g mörk choklad
Strössel eller liknande till dekor (jag har använt strösslet "golden" från Dan sukker)

Blanda florsocker, glukos, äggvita och pepparmyntsarom i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör tills massan börjar binda ihop. Tillsätt ev en liten skvätt kallt vatten om massan är för torr. Ta upp massan och arbeta den smidig på bakbänken. Kavla ut den till en ca en cm tjock platta, använd lite florsocker om massan fastnar. Ta ut hjärtan, eller annan form, med ett litet pepparkaksmått och låt dem torka på ett fat en stund.
Hacka chokladen och smält den i vattenbad. Doppa hjärtanen i chokladen och låt dem stelna i rumstemperatur på ett galler eller på en bricka/tallrik med bakplåtspapper. Strö på ev strössel eller liknande innan chokladen stelnat.

Recept från tidningen Hemmets journal

Kycklingbröd till påskbordet



Vi bjöd hem familjen på påskbord idag, och en del av buffén var dessa kycklingformade bröd. Orginalreceptet - som jag hittade i väntrummet på röntgen på jobbet - var kräftformade bröd till kräftskivan, men med lite fantasi så passade de lika bra till påsk! :D

16 st
50 g jäst
4 dl filmjölk
2 tsk strösocker
1 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
10-11 dl vetemjöl special (jag tog vetemjöl blandat med lite grahamsmjöl istället)
32 solrosfrön

1 ägg till pensling

Ugn: 225 grader

Smula jästen i en bunke. Värm filmjölken till till 37 grader. Häll filmjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, salt, smör och nästan allt mjöl. Arbeta degen i 8-10 minuter med degkrokar, låt den sedan jäsa i ca en timme under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 16 delar. Forma varje del till en avlång bulle och kläm ihop den strax över mitten för att forma en liten hals mellan kroppen och huvudet. Klipp med en sax till två vingar på framsidan av kroppen och en näbb mitt fram på huvudet. Tryck fast två solrosfrön som ögon. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.

Glad påsk på er alla! :D

Recept från tidningen Hemmets veckotidning

Smörkräm

Jag använder främst smörkrämen som en fettbarriär mellan tårtfyllningen och täckningen (läs mer om detta här), men den kan även användas som frosting till cupcakes. Receptet ska räcka till att spackla två tårtor, men jag får det alltid bara att räcka till en.

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten

Vispa smöret luftigt. Tillsätt florsockret, lite i taget, medan du fortsätter vispa. Tillsätt vattnet och ev smaksättning, se förslag nedan. Spackla tårtan med hjälp av en spatel eller spritsa det på tårtan, se till att få det så slätt som möjligt för bäst resultat.

Förslag på smaksättningar:
Vanilj - 1 tsk vaniljsocker (detta är den enda smaken jag provat hittills, men jag lägger uppp flera för den som vill)
Citrus - 2 tsk finrivet citron-, apelsin- eller limeskal
Kaffe - 4 tsk kaffepulver upplöst i 2 tsk kokande vatten, samma vatten som i grundreceptet
Choklad - 30 g kakao eller 50 g mörk choklad, smält och avsvalnad
Likör - 1 msk valfri likör

Recept från Baka baka liten kaka


RSS 2.0