Smulpaj med äpple

                           

Traditionell äppelpaj, men ack så gott det är!

Fyllning:
4-5 äpplen, 0,75-1 l i klyftor
2-3 msk socker
0,5-1 tsk kanel

Smuldeg:
100 g smör
2-3 msk socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
Sirap

Sätt ugnen på 225 grader. Skala ev äpplena, kärna ur dem och skär i tunna skivor. Lägg dem i formen och strö över socker och kanel. Blanda snabbt alla ingredienser utom sirapen till smuldegen till en grynig massa. Fördela degen med fingrarna över äpplena i formen och ringla sedan lite sirap över allting (sirapen gör att smuldegen blir lite sötare och krisprigare när pajen är gräddad). Grädda i mitten av ugnen tills smuldegen fått färg och fyllningen mjuknat och saftat sig. Serveras ljum med vaniljglass eller vaniljsås.

Receptet kan även användas till t ex blåbärspaj. Byt då ut fyllningen till ca 5 dl färska eller frysta blåbär, 0,5 dl socker och 1 msk potatismjöl.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0