Havrekakor med nötter och frön
Supermumsiga kakor - lite småsega men ändå fyllda med knapriga frön - som är lite mindre söta än vanliga kakor.
Ca 30-40 kakor
8 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
2 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl socker
200 g smör
2 ägg
ca 200 g nötter/frön (jag själv tål inte nötter, så jag blandade solrosfrön, pumpafrön, lite riven kokos, hackad mandel och oskalade sesamfrön)
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, allt mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa socker och rumstempererat smör några minuter med elvisp i en annan skål. Tillsätt äggen och fortsätt vispa tills allt blandats väl. Rör ner grynblandningen och nästan alla nötter och frön, men spara lite till garnering. Rulla jämnstora bollar eller klicka ut smeten på två bakplåtar (jag tyckte att det var lättare att rulla bollar eftersom smeten är ganska grov). Tryck ut kakorna lätt och strö över de kvarvarande nötterna och fröna. Grädda kakorna i 10-15 minuter eller tills de fått fin färg och verkar klara. Låt kakorna svalna lite på plåtarna och flytta dem sedan till ett galler och låt dem svalna helt.
Recept från tidningen Apoteket
Lite bilder från baket
De skall vi testa, fina till mellanmålskakor kanske?!
M: precis, de är helt underbara! :D