Sockerpasta - sp

Sockerpasta är ett bra alternativ till marsipan, vare sig du vill göra dekorationer till t ex muffins eller om du vill täcka en hel tårta. Fördelarna med sp i jämförelse med marsipan är att den är nötfri, mer elastisk och lättarbetad och att den är kritvit om man inte väljer att färga den. Nackdelen är att den kan ha en lite väl söt smak, så tänk på vad du kombinerar den med. Jag kan ibland använda både marsipan och sp på samma tårta om jag ska dekorera den i flera lager, som på t ex Hemkomsstårtan, just för att undvika att det blir sötsliskigt. Receptet går bra att både dubblera och halvera beroende på vilken mängd du behöver, samt att färga i vilken färg du vill med antingen karamell- eller pastafärg.

Den här mängden räcker att täcka en stor tårta på 24-26 cm i diameter, inklusive dekorationer:

1 msk gelatin
0,6 dl kallt vatten
1,25dl Vit sirap (eller glukos)
1 msk glycerol (finns på apoteket)

2 msk matolja (oljan måste vara neutral, annars ger den smak till hela sp:n)
900-1000 g florsocker

Om du vill ha sp med chokladsmak kan du byta ut 1 dl florsocker mot 1 dl kakao.

Blanda ner gelatinet i det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat (följ anvisningarna på gelatinpaketet). Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt sirapen och glycerolen, blanda väl. Rör i matoljan och dra bort från värmen. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.
Häll hälften av florsockret i en skål och häll i den fingervarma blandningen, blanda väl. Jag tycker att det är lättast att blanda sp:n med händerna (plasthandskar rekommenderas dock då det är väldigt kladdigt) eftersom smeten är för tung för vissa elvispar (min gick sönder första gången jag gjorde sp). Tillsätt mer florsocker tills sp:n har en lagom kladdig konsistens (detta tar några gånger att lära sig). Gör hellre sp:n lite för lös från början eftersom det är lättare att göra den fastare genom att tillsätta mer florsocker vid utkavlingen än att göra en torr och smulig massa mjukare. Om sp:n blivit för hård så så kan den räddas om man tillsätter mer olja och vatten - och muskler och tålamod - och knådar tills den blir smidig och arbetsbar igen.
Plasta in sp:n i plastfolie eller i en fryspåse och förvara i lufttät ask i rumstemperatur eller i kylskåp. Låt sp:n vila i ca ett dygn innan du ska använda den, den kommer att vara lite stelare efter detta.
Om du ska kavla sp:n till t ex ett tårtlock så se till att olja in bakbänken ordentligt så att den inte fastnar. Detta är extra effektivt om du ska täcka en tårta med gräddig fyllning eftersom fettet även blir en barriär mellan fyllningen och sp:n så att tårtan onte börjar svettas. Även här är det viktigt att du använder en neutral olja.


Recept från bloggen Baka baka liten kaka


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0