Namngivelsetårtor till Moa



Kusinen skulle ha namngivelse för sin dotter Moa och önskade sig vita tårtor med rosa, turkosa och gula blommor - samma färger som blommorna på klänningen som lilltjejen skulle ha på sig. Hon ville ha blommorna i en båge på sidan som på bröllopstårtorna till mormor och morfar, och flickans namn och födelsedatum på tårtorna. Eftersom jag för det mesta skriver för hand på mina tårtor så är det svårt att få till samma text lika snyggt och i samma storlek på flera tårtor, så det fick bli text på två av tårtorna. När jag skulle dekorera de andra två tårtorna kom jag och tänka på att det är ett år den kusinen och hennes kille förlovade sig, och traditionen säger ju att vigseln ska vara inom ett år, så jag funderade på om de kanske skulle överraska oss med ett bröllop också när det ändå hade oss samlade. Jag kände mig inte säker nog för att skriva något om det på tårtorna, men jag tänkte att hjärtan är ju passande till bröllop, men även till ett barn om jag inte hade rätt. Men väl på cermonin så blev det mycket riktigt både namngivelse och giftermål! :D
Det var riktigt roligt att göra alla blommor i olika färger och former - speciellt nu när jag har beställt hem lite fler blomformar - men det tar x antal timmar att göra dem! Längre ner finns en bild på hur mycket blommor jag gjorde då de ligger på tork.

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten
•  Dumlefluff
•  Hallongrädde
•  Marängsmörkräm
•  Sockerpasta

Dekorationer:
•  Sockerpasta ofärgad och färgad med grön, rosa, gul och turkos pastafärg och lite brun med chokladsmak
•  Strössel ("sockerpärlor" och "golden" från Dr Oetker)
•  Ätbart glitter i guld, brons och ivory
•  Kristyr färgad med gul pastafärg










Födelsedagstårta



I torsdags firade vi nästan hela familjens födelsedagar - både min, mammas och pappas. Dock blev det inte en så pampig tårta som jag hade tänkt, utan pappa ville ha sin favoritmarängtårta istället. Det passade alldeles utmärkt eftersom jag också tycker att tårtan är supermumsig (och tidigare så har mamma inte delat med sig av receptet eftersom hon tycker att det är kul att kunna baka nåt gott som inte jag kan ;D) och dels så blev vi inte så många som skulle äta av den. Dessutom fick jag mer tid över att njuta av den fina dagen! :D (Njöt dock lite för länge, så det är sambon som ringlat choklad och lagt dig jordgubbarna, jag hade fullt upp med att få mig själv klar innan gästerna kom!)

Yodatårta



William som fyller sju år, vars mamma var med och mumsade på Hello Kitty-tårtan, ville gärna ha en Yodatårta till sitt sjuårskalas. Han fick välja på ett Yodahuvud (som Hello Kitty-tårtan) eller Yoda sittandes på en stubbe i sitt träsk - och som ni kan se så blev det det senare alternativet. Han ville även ha med sitt namn på tårtan, hur många år han fyllde och så skulle tårtan vara nöt- och mandelfri.
Det var svårare än jag trodde att modellera i sockerpasta, så när jag tittade på min färdiga Yodafigur så blev jag ganska full i skratt, men när han väl satt på tårtan tillsammans med de andra dekorationerna så blev jag ändå nöjd. Jag hoppas bara att även William och hans mamma blev det! :D
Jag försökte ta lite närbilder på Yoda också, men eftersom jag får hålla till godo med en mobilkamera sen vår digitalkamera gick sönder så blev de tyvärr för suddiga för att man ska kunna se några detaljer.

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten
•  Dumlefluff
•  Hallongrädde
•  Marängsmörkräm
•  Sockerpasta färgad med grön pastafärg

Dekorationer:
•  Sockerpasta ofärgad och färgad med grön, persikofärgad och svart pastafärg samt brun med chokladsmak
•  Blå dekorationsgelé
•  Ätbar penna, svart
•  Ätbart pulver i rött och ivory
•  En salt pinne (inlindad i sockerpasta som vandringsstav. Kanske inte den godaste lösningen, men jag fick inte sockerpastan att hålla sig uppe annars och det är i alla fall ätbart rakt igenom ändå)





Marängsmörkräm

Jag har ofta sett på andra tårtbloggar att de spacklar sina tårtor med marängsmörkräm istället för vanlig smörkräm som jag använder. Det har gjort mig lite nyfiken, men nu har jag provat! Jag har provat att använda marängsmörkrämen som fyllning i en provtårta tillsammans med blåbär (det blev väldigt mumsigt) och idag provade jag att spackla Yodatårtan med den. Jag tycker nog att den är lite väl lös att spackla tårtor med. Det blev väldigt jämt och fint, men den ville gärna rinna av och när jag la på de lite tyngre dekorationerna efter att ha täckt tårtan med sockerpasta så sjönk de ner lite i tårtan. Den smakar dock som sagt gott, och den blir inte lika hård som vanlig smörkräm när den stelnat, så därför kommer jag att prova använda den fler gånger.

Räcker till att spackla två normalstora tårtor

4 äggvitor
3 dl socker
Saften av 1 citron
350-400 g smör

Dela smöret i mindre bitar och ställ fram det i rumstemperatur. Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en rostfri bunke eller kastrull. Vispa blandningen kraftigt över kokande vattenbad - använd gärna elvisp - tills den blir ca 65 grader varm. Marängen har då tjocknat coh sockerkristallerna har smält. Ta av marängsmeten från värmen och vispa den med hög hastighet tills den svalnat - detta tar minst 10 minuter. Tillsätt det nu mjuka smöret under långsam omrörning. Blanda tills krämen är fri från klumpar. Fyll eller spackla tårtan med marängsmörkrämen.

Recept från Lenas recept


Midsommarcupcakes



Här på bloggen har jag skrivit bland mina kommande tårtor att jag skulle baka en midsommartårta som jag skulle ta med mig till midsommarfirandet hos en kompis. Det var tanken, men när jag provsmakade mangomoussen som skulle vara i den så ångrade jag mig. Moussen smakade helt enkelt inte tillräckligt gott för att jag skulle vilja äta en hel tårtbit med den - än mindre servera den till någon annan! Här är alltså min nödlösning - kokos- och chokladmuffins som en kollega tipsat om. Det blev supermumsiga, men väldigt mastiga som efterrätt efter sill, potatis och grillat! Blommorna i sockerpasta som jag dekorerat med hade jag redan förberett till tårtan, men de gjorde sig bra även på cupcakes. De är förresten gjorda med mina nya formar som jag fick hem i veckan - gerbera eller solros i två storlekar och småblommor som egentligen ska användas till foderblad till rosor, men jag tyckte att de var mysiga bara som de var också. När blommorna inte räckte till längre pyntade jag de sista muffinsen med strössel ("golden" från Dr. Oetker).

Kokos- och chokladmuffins

Jättegoda chokladmuffins med kokossmak. Oerhört mumsiga - men mäktiga! Glazen som spritsas på muffinsen är ganska lös till en början, men den stelnar när man spritsat klart - jättebra om man vill ta med sig muffinsen någonstans men ändå vill att de ska hålla sig fina. :D

ca 12 st normalstora muffins

Muffins:
1 dl kokosflingo
75 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
0.75 dl kokosmjölk
2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt
2.5 msk kakao av god kvalitet
1.5 msk kallt kaffe

Glaze:
250 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1.5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 nypa flingsalt
1 msk smör
100 g philadelphiaost


Sätt ugnen på 175 grader. Rosta kokosen i en torr stekpanna tills den får lite färg. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i kokosmjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, sikta blandningen och vänd försiktigt ner det i smeten. Rör ner smält choklad, kokosflingor, kakao och kaffe i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12-13 minuter. Låt svalna under bakduk.

Hacka chokladen fint. Koka upp vispgrädde, honung och flingsalt och häll den över chokladen under mixning. Tillsätt smör och philadelphiaost och vispa tills glazen är jämn utan klumpar. Spritsa glazen över cupcakesen. Dekorera gärna med strössel, marsipanblommor eller liknande.

Grundrecept från Leila bakar, men jag har gjort om det lite.

Studenttårtor till lillebror



Idéen till de här tårtorna fick jag när jag och brorsan satt och kikade på bidragen till tävlingen Miss cupcake 2010. Där såg vi en cupcake dekorerad som en bomb (tyvärr gick det inte att se något namn på personen som gjort den, så jag kan inte hänvisa till någon) som brorsan fastnade för direkt och tyckte skulle vara häftig som tårta. Jag tyckte att nedräkning som gemensam nämnare för "bomben" och studenten var kul, så jag gjorde en bombformad tårta och en som skulle se ut som om den exploderat - lite "före" och "efter".

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten
•  Dumlefluff
•  Hallongrädde
•  Smörkräm
•  Marsipan färgad med gul och svart pastafärg

Dekorationer:
•  Sockerpasta ofärgad
•  Marsipan färgad med gul och svart pastafärg









Hallongrädde

En enkel och smakrik fyllning som inte behöver förberedas på något vis. Om du använder frysta hallon så blir det inte lika mosade vid vispningen, utan grädden blir fylld med hallonbitar. Mumsigt! Räcker till ett lager i en normalstor tårta.

2 dl grädde
ca 100 g hallon, gärna frysta
Florsocker efter smak

Vispa grädden tills den börjar tjockna. Häll i de frysta hallonen och låt dem ligga i ca fem minuter innan du fortsätter vispa, då hinner de mjukna lite lätt. Tillsätt florsocker efter smak, tänk på att inte göra denna fyllning för söt om du planerar att använda den tillsammans med en annan söt fyllning.

Tips: passar bra ihop med godisfluff gjord på dumle


Studenttårtor med Michael Jackson-tema



Brorsans flickvän ville gärna ha tårtor till sin studentmottagning, och eftersom Michael Jackson är "the one and only" för henne så fick han gärna vara temat på tårtorna. Jag ville dock att det fortfarande skulle synas att det var studenttårtor, och jag ville inte göra en tårta med hans siluett/porträtt eftersom det var motivet på hennes förra tårta, så det slutade med två studentiga tårtor med Michael Jacksson-detaljer. Jag vet inte hur bra det syns på bilderna eftersom de är tagna med en mobilkamera, men jag gjorde hans skor, orkesterjacka och hatten - saker som jag tycker är typiska för honom. Bommorna är gjorda med en form som jag fått låna av en kollega - tack igen! - men jag blev så förtjust i dem så nu har jag beställt mina egna.

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten
•  Dumlefluff
•  Hallongrädde
•  Smörkräm
•  Marsipan färgad med gul pastafärg

Dekorationer:
•  Sockerpasta
•  Marsipan färgad med gul, blå och svart pastafärg
•  Ätbar penna, svart
•  Guldpulver
•  Kristyr färgad med gul och grön pastafärg





Tårta till Arbetarbladets reportage



En av lokaltidningarna i Gävle, Arbetarbladet, hörde av sig och ville göra ett reportage om mig efter att ha sett mina tårtor här på bloggen - superroligt! Så de kom hem till mig en fredagsmorgon för att göra intervjun. De ville även ta lite bilder, gärna när jag bakade, så jag förberedde en liten tårta som jag kunde dekorera under tiden de var här och som vi sedan kunde fika med. Fikat blev uppskattat, och receptet på tårtan fick vara med i artikeln som du kan läsa här.

Tårtan:

•  Tårtbotten Lika delar
•  Ananasgrädde
•  Kokosmousse
•  Smörkräm
•  Sockerpasta, ofärgad

Dekorationer:

•  Marsipan färgad med röd och blå pastafärg
•  Silverkulor, strössel

Hello kitty-tårta



Idag har jag fått göra ett av tårtbloggvärldens vanligaste motiv skulle jag tro, nämligen "Hello Kitty". Jag kan verkligen förstå varför hon är på populär att göra också, för den var jätterolig att göra! Lilltjejen som fyller år tycker inte om någon form av bär, men hon ville gärna ha godisfyllning, så jag provade att göra en Ahlgrens bilar-fluff. Den blev god, men mycket tjockare än t ex skumbanansfluffet, så den gick inte att vispa upp utan blev med som en kräm som jag fick bre i tårtan. Hoppas att de som får äta av tårtan blir nöjda ändå! :D

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten
•  Muffins, neutrala (till öronen)
•  Godisfluff med Ahlgrens bilar
•  Vaniljvisp
•  Smörkräm
•  Sockerpasta, ofärgad

Dekorationer:
•  Marsipan färgad med svart och röd pastafärg
•  Rött skimmerpulver


Ananasgrädde

En fräsch och god fyllning som räcker till ett lager i en normalstor tårta.

2 dl grädde
2 burkar krossad ananas à ca 230 g, varav 140 g ananas

Låt ananasen rinna av. Om du gör tårtan dagen innan så kan det vara bra att pressa ur lite mer av lagen så att inte tårtan blir alltför blöt. Vispa grädden och blanda sedan försiktigt ner ananasen. Fyll tårtan.

Tips: passar bra ihop med kokosmousse.

Studenttårta



Sambons kusin tog studenten i fredags, och eftersom studentens mamma tyckte så mycket om tårtan som jag gjorde när hans syster när hon kom hem från USA, så ville hon ha en tårta även nu. Killen gillar bl.a. musikgruppen Red hot chili peppers och datorer, och på gymnasiet har hans läst hotell och restauranglinjen och är nu servitör, så det fick inspirera till tårtans dekorationer. Jag gjorde även en studentmössa, eftersom tårtan i övrigt inte var så "studentig". Texten på laptopens skärm, HR3, är klassen han gick i.
Jag gjorde tårtan och alla dekorationerna hemma som vanligt, men eftersom tårtan skulle serveras i Stockholm så fick alla dekorationerna fraktas på sidan av och sedan monteras på plats. Jag hade lite problem med att få chilipepparen att ligga kvar, den var lite baktung, så till slut fick jag lägga in en liten bit av en salt pinne för att stadga den. Nöden har ingen lag och man tager vad man haver!

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten
•  Ananasgrädde
•  Kokosmousse
•  Smörkräm
•  Marsipan färgad med grön pastafärg

Dekorationer:
•  Sockerpasta
•  Marsipan färgad med svart, röd och grön pastafärg
•  Ätbar penna, svart
•  Guldpulver
•  Kristyr att "limma" fast dekorationerna med





Morsdagstårta till familjen

                     

Den här tårtan, som åts när vi firade mammorna mamma, mormor och "svärmor", har samma botten som morsdagstårtan till jobbet, men detta är den andra fyllningen som jag provade. Denna var inte lika god, och moussen släppte från bottnen när man skar upp tårtan, så jag kommer inte att lägga upp receptet här.
Vissa kan nog fundera på varför man lägger en skalbagge på en tårta som i övrigt är ganska fint och "klassiskt" dekorerad. Detta beror på att min "svärmor" stör sig lite (läs mycket) på när saker är för "perfekta". Hon tycker mer om när det finns någon liten detalj som stör, så därför fick den sitta där. :D

Tårtan:
•  Kladdkakebotten
•  Vit chokladmousse

Dekorationer:
•  Sockerpasta färgad med grön pastafärg
•  Chokladsockerpasta
•  Mörk choklad
•  Sockerpärlor (strössel)
•  Guldpulver

Morsdagstårta till jobbet

                      

Eftersom tårtan jag tog med till jobbet på mors dag förra året blev så uppskattad så bestämde jag mig för att göra en i år också. I en tidning på jobbet hade jag hittat ett recept på en moussetårta där en botten hade tre alternativa fyllningar. Alla fyllningarna lät goda, så jag gjorde två bottnar och valde två av fyllningarna, denna till jobbet och en till morsdagsfirandet med familjen. Denna blev riktigt, riktigt god, så den kan jag varmt rekommendera!

Tårtan:
•  Kladdkakebotten
•  Lyxig hallonmousse

Dekorationer:
•  Hallon
•  Sockerpasta, ofärgad och färgad med grön pastafärg
•  Mörk choklad, både riven och spritsad
•  Sockerpärlor (strössel)

                        

Om

Min profilbild

Malin

RSS 2.0