Minimuffins med choklad och kanel

                    

Eftersom både jag och sambon är hellediga den här helgen så passade jag på att provbaka lite muffins ur min nya receptbok (tack M!) som vi skulle kunna mumsa på. Smeten blir väldigt stabbig, men receptet är lätt och följa och resultatet är jättegott!

Nu ska jag mysa med en kopp te och en - eller förmodligen flera! - minimuffins. Happy halloween på er allihop!

ca 48 minimuffins

225 g vetemjöl
55 g kakao
1 msk bakpulver
1/2 tsk kanel
ca 1/2 krm salt
115 g mjukt ljust farinsocker
150 g hackad mörk choklad
2 ägg
2 1/2 dl mjölk
6 msk rapsolja

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, kanel och salt i en stor bunke. Rör i farinsockret och den hackade chokladen. Vispa samman äggen lätt och tillsätt dedan mjölken och oljan. Gör en fördjupning mitt i de torra ingredienserna och häll i äggblandningen. Rör om försiktigt tills allt blandats, men rör inte för länge. Fördela smeten i små muffinsformar och grädda i ca 15 minuter tills de höjt sig ordentligt och känns fasta. Låt kallna på galler under en bakduk.

Smeten kan också användas till att göra muffins i vanlig storlek. Det blir så ca 12 st och gräddningstiden ökas till ca 20 minuter.

Recept från "1 smet 100 muffins" av Susanna Tee

X-boxtårta

                   

En tjej som nyligen praktiserat på jobbet har en son, Noel, som fyller 8 år och skulle firas idag. Favoriten just nu är X-box, så tårtan skulle se ut som en X-box spelkonsoll, och gärna med namn och ålder på om det fanns möjlighet att göra det snyggt. Själva tårtan/spelkonsollen verkade inte alltför svår att göra, speciellt inte när sambon har facit stående i vardagsrummet, men hur jag skulle få till texten utan att tappa den lite "coola" känslan fick jag klura lite på. Till slut fick det bli små spelkontroller uppepå tårtan med sladdar som text, det var riktigt roligt att fixa med! :D

En grej som gjorde det hela extra kul var att när jag letade efter en kartong som tårtan kunde fraktas i så kom sambon på att kartongen till hans spel stod tom i ett skåp - så klart att en X-boxtårta ska levereras i en X-boxkartong! (Blev dock lite förvirrande när man såg den i kylskåpet, speciellt omkring klockan fem på morgonen innan man riktigt vaknat...)

Tårtan:
•  Sockerkaksbotten i långpanna
•  Hallongrädde
•  Dumlefluff

Dekorationer:
•  Mandelmassa färgad med svart pastafärg
•  Sockerpasta vit samt färgad med röd och svart pastafärg och gul, grön och blå karamellfärg


                   


                    


                 


Tårtor på gång...

                         

Nu känns det som att det är länge sen jag visade nån smaskig tårta här på bloggen, så därför tänkte jag lugna er läsare med att nu är det några på gång igen! Ska baka så pass mycket att sambon ringde till mamma och pappa för att låna deras campingkylskåp så att vi ska kunna ha maten någonstans (se bild). Han är väl rädd att behöva gå hungrig stackarn... ;D

Här har vi tårtorna som är på gång:

29/10 Figurtårta till barnkalas

7/11 Tårtdekoreringskurs som säkert bidrar med lite bilder hit

8/11 Farsdagstårta till pappa

13/11 18-årstårta till lillebrors fest (som blir stor, hur nu det har gått till? Kommer alltid vara lilla lillebror...)

15/11 18-årstårtor till lillebrors firande med släkten

21/11 Tårta till en kille som fyller tre år

29/11 Doptårta till en liten tjej

10/12 Bästa kompisen fyller 21 - och jag har fria händer med dekor! Undrar om hon vet vad hon lovat bort... ;)

?/12 Julfika hos oss, min favortitbjudning varje år eftersom jag brukar baka tills jag inte vill se en ugn igen! :D

Allt detta har vi alltså att se fram emot, även om bilderna kan komma med någon dags fördröjning eftersom jag inte gärna vill att mottagaren ska se tårtan på bloggen innan den hämtats.

Minimuffins med vit chokladgrädde

                

Eftersom vi bjudit på smörgåstårta så kändes det bäst att välja något lite mindre och lättare till fika, så det fick bli minimuffins. För att göra dem lite festligare så bytte jag ut den smälta vita chokladen ovanpå mot vit chokladgrädde, och för att underlätta städningen så tog vi bort pappersformen på alla muffins innan vi serverade dem. Även här fick sambon själv hjälpa till eftersom det var hans bjudning, och ni skulle ha sett hur nöja han var när han stod och strösslade dem med strössel som han valt själv på affären! :D Han var så nöjd - och nog blev det fint!

                         

Minimuffins med daim dekorerade med vit chokladgrädde och strössel ("djungle mix" och "golden" från Dr. Oetker)

Smörgåstårta x 4

                     

När sambon skulle välja vad han ville bjuda på för matigt så föll valet på smörgåstårtor med tonfisk, och för att vara säker på att det skulle räcka till alla omkring 30 gäster så gjorde vi fyra stycken. De blev riktigt fina och riktigt mumsiga - till och med mormor var tvungen att fråga om de verkligen var hemmagjorda! Vi hade dock inte behövt oroa oss över om alla skulle kunna äta sig mätta. Det blev så mycket kvar att "svärmor" kunde ta med sig en hel tårta hem, och ändå har vi kvar så att det räcker till middag här hemma också.


Bilkakor

                       

Sambon fyllde år igår och hade bjudit hem både släkt och vänner på fest. Eftersom han är en sån sann fordonsnörd så behövde jag knappt ens fråga vad han ville ha för form på sina kakor, och mycket riktigt så var det just bilformen som kom fram efter en djupdykning i min kakformsburk. Men vi råkade göra lite väl mycket deg - det blev ca 200 bilar till omkring 30 gäster - så jag tror att hans jobbarkomisar ska få fika i veckan. :D Och ja, ni läste rätt, VI bakade. Tillsammans. Jag vet inte hur, men jag fick honom att hjälpa till, och vilket team vi var! Jag kavlade och tryckte ut kakorna och han fixade upp dem på plåtar och såg till att de kom in och ut ur ugnen. Fort gick det - trots att det som sagt blev många bilar!

Florsockerkakor med kristyr färgad med svart och röd karamellfärg.


Jag tävlar!



Jag är med och tävlar om en rosbladsutstickare
från Annas Tårtdekorering hos Bagerskan.
Var med och tävla här du med


Sockerpasta - sp

Sockerpasta är ett bra alternativ till marsipan, vare sig du vill göra dekorationer till t ex muffins eller om du vill täcka en hel tårta. Fördelarna med sp i jämförelse med marsipan är att den är nötfri, mer elastisk och lättarbetad och att den är kritvit om man inte väljer att färga den. Nackdelen är att den kan ha en lite väl söt smak, så tänk på vad du kombinerar den med. Jag kan ibland använda både marsipan och sp på samma tårta om jag ska dekorera den i flera lager, som på t ex Hemkomsstårtan, just för att undvika att det blir sötsliskigt. Receptet går bra att både dubblera och halvera beroende på vilken mängd du behöver, samt att färga i vilken färg du vill med antingen karamell- eller pastafärg.

Den här mängden räcker att täcka en stor tårta på 24-26 cm i diameter, inklusive dekorationer:

1 msk gelatin
0,6 dl kallt vatten
1,25dl Vit sirap (eller glukos)
1 msk glycerol (finns på apoteket)

2 msk matolja (oljan måste vara neutral, annars ger den smak till hela sp:n)
900-1000 g florsocker

Om du vill ha sp med chokladsmak kan du byta ut 1 dl florsocker mot 1 dl kakao.

Blanda ner gelatinet i det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat (följ anvisningarna på gelatinpaketet). Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt sirapen och glycerolen, blanda väl. Rör i matoljan och dra bort från värmen. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.
Häll hälften av florsockret i en skål och häll i den fingervarma blandningen, blanda väl. Jag tycker att det är lättast att blanda sp:n med händerna (plasthandskar rekommenderas dock då det är väldigt kladdigt) eftersom smeten är för tung för vissa elvispar (min gick sönder första gången jag gjorde sp). Tillsätt mer florsocker tills sp:n har en lagom kladdig konsistens (detta tar några gånger att lära sig). Gör hellre sp:n lite för lös från början eftersom det är lättare att göra den fastare genom att tillsätta mer florsocker vid utkavlingen än att göra en torr och smulig massa mjukare. Om sp:n blivit för hård så så kan den räddas om man tillsätter mer olja och vatten - och muskler och tålamod - och knådar tills den blir smidig och arbetsbar igen.
Plasta in sp:n i plastfolie eller i en fryspåse och förvara i lufttät ask i rumstemperatur eller i kylskåp. Låt sp:n vila i ca ett dygn innan du ska använda den, den kommer att vara lite stelare efter detta.
Om du ska kavla sp:n till t ex ett tårtlock så se till att olja in bakbänken ordentligt så att den inte fastnar. Detta är extra effektivt om du ska täcka en tårta med gräddig fyllning eftersom fettet även blir en barriär mellan fyllningen och sp:n så att tårtan onte börjar svettas. Även här är det viktigt att du använder en neutral olja.


Recept från bloggen Baka baka liten kaka


RSS 2.0